Brengt Utrechtse jongeren in beeld

Stichting In Beeld biedt Creatieve Vrijplaats Projecten aan (ex) dak- en thuisloze jongeren van 17 t/m 25 jaar in de provincie Utrecht.

Een vrijplaats geeft een individu in een groep de ruimte om te ontdekken, te leren en te ontwikkelen. Binnen veilige kaders werken we toe naar een duidelijke focus in hun persoonlijke kracht. Bij veel jongeren is het vertrouwen geschaad, waardoor ze liever persoonlijke risico's uit de weg gaan. De projecten van Stichting In Beeld zijn gericht op positieve ervaringen. Gezocht wordt naar de intrinsieke motivatie van de deelnemers, zodat de ervaring beter beklijft en het vertrouwen in eigen kracht groeit. Vertrouwen in zichzelf, de ander en de verdere buitenwereld.

Die plek waar de dagelijkse realiteit even op de achtergrond staat.

Een belangrijk element is de uitbreiding van hun persoonlijke netwerk. We brengen de jongeren in contact met professionals in hun creatieve interessegebied. Een netwerk dat hen in contact brengt met de 'andere' wereld waar ze meestal nog voor terugdeinzen.

Wij zijn ervan overtuigd dat jongeren, die dak- en/of thuisloos zijn of waren, op deze manier stappen kunnen zetten in de juiste richting.

Theoretisch kader – de creatieve vrijplaats

In onze westerse wereld ligt de nadruk voornamelijk op verbale communicatie en is de manier van leren sterk gericht op cognitie. Niet alle mensen zijn bekwaam zich verbaal uit te drukken. Het vraagt om een bepaald bewustzijnsniveau of reflectievermogen waar niet iedereen bij kan, laat staan woorden aan kan geven.

De vrijplaats methode is een specifieke werkwijze, die ook wel creatief-agogisch werken wordt genoemd. Het agogisch handelen heeft als bijzonderheid dat de interventies voornamelijk op een non-verbale manier plaats vinden. Het heeft een speels, creatief of kunstzinnig karakter waaraan de cliënt door middel van de juiste interventies tevredenheid, plezier, bevestiging of uitdaging beleeft en dus een bijdrage aan de diverse gebieden van ontwikkeling van de mens levert. De vrijplaats werkvorm en interventies geven mensen andere mogelijkheden zich te uiten en met zichzelf en elkaar te communiceren, te delen en te verwerken. (Kooijmans, 2011).